Feriye Lokantası

Şubat 2017

İstanbul’da yaşadığınızı sadece köprü trafiğindeyken değil, bir de O’na karşıdan bakarken hatırlayın! İçinde bulunduğumuz ama yaşayamadığımız, ender güzelliklere sahip metropol, eskilerin taşı toprağı altın şehiri..

İstanbul’u hissetmek için hadi bir boğaz havası alalım diyebileceğimiz en güzel noktalardan biri Ortaköy diye düşünüyorum.

IMG_0454

Birkaç hafta evvel bir organizasyon için Feriye Palace Restaurantaydım. İşte o tam da İstanbul’u hissedebileceğiniz, arkasından söylenmeyip ne kadar sevdiğinizi anlayacağınız bir manzaraya sahip.

Geçmişte Feriye Karakolu, eski adıyla Feriye Lokantası şimdilerin Feriye Palace Restaurant olarak hizmet veriyor.

Feriye Palace Restaurant

Binanın tarihi hakkında internette biraz araştırma yaptım. Karakol, Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayı ile başlayan Çırağan Sarayı ile devam eden sahilsaraylarına 19.yüzyılın ikinci yarısında dahil edilen Feriye Saraylarının son noktası. Tarihte saraylarının güvenliğinden sorumlu Feriye Karakolu uzun yıllar boş kaldıktan sonra 1995’te Kabataş Eğitim Vakfı tarafından restore edilerek Feriye Lokantası ve Sineması olarak hizmet vermeye başlamış.

_MG_8755.jpg

İstanbul’un belki de en özel manzarasına sahip bir nokta. Ortaköy Camii, Ayasofya, Kız Kulesi ve Beylerbeyi Sarayı’nın da dahil olduğu bir panoramik manzara!

Feriye Lokantası iken uzun yıllar Türk-Osmanlı mutfağının Türkiye’deki en başarılı restoranlarından biriydi. 2016 yılında el değiştirerek mönüyü genişletmişler, sadece yabancı turistlere değil artık şehrin insanlarına da hitap edecek dünya mutfağından lezetler eklemişler. Açık alanda 56, kapalı alanda 220 kişilik kapasiteleri mevcut.

Şef Aydın Demir’in ‘’Seyahat Mutfağı’’ adını verdiği menüsünde Avokadolu Somon Tartar’dan Deniz Mahsullü ve Tavuklu Gyoza, Karides Saganaki’ye, Taze Tarhun Soslu Izgara Enginar Dilimleri’nden, Deniz Mahsullü Rigatoni, Fırında Yıldız Anasonlu ve Zencefilli Somon Balığına kadar neredeyse yok yok 🙂 Tatlı menüsü de oldukça geniş. Geleneksel Türk tatlılarından Mascarpone Creme Brulee, Milföy Pasta ve Vanilyalı Panna Cotta’ya farklı tatlı çeşitleri var.

Avokadolu Siyah Kinoa Salatası.JPG

Bir dip not:  Şef Aydın Demir 2004 yılında, Avrupa Birliği bursuyla Prof. Dr. Türkan Saylan başkanlığında 40 kız öğrenciye 7 ay aşçılık eğitimi ve Türk mutfak kültürü dersleri vermiş. Ayrıca 2012’de, merkezi Lyon’da bulunan Toques Blanches du Monde tarafından “Yılın Şefi” ödülünü almış.

Avokadolu Somon Tartar

Satış Pazarlama Direktörü Esen Hanım ile sohbet ederken Sushi konusunda da çok iddialı olduklarını dile getirdi. Tayland’lı Şef Vichian Thanom’ın hazırladığı menüde en çok sevilenler arasında; Crunchy Roll, Spicy Tuna, Gold Dragon Roll, Futo Maki ve Philadelphia Roll yer alıyor.

_MG_9079.jpg

Bu kadar bahsettikten sonra menüyü paylaşmadan fiyatları görmeden olmaz. Görsellerde yer alan serpme kahvaltıları 85 TL olup, her gün servis ediliyor.

AHT_5337.jpg

IMG_0458.JPG

Artakalan yiyecekleri de barınaklara bağışlayarak sokak ve barınak hayvanlarına destek verdikleri için gönlümde ayrı bir yer edindiklerini eklemeden geçemem. Her zaman söylerim günümüz tüketiminde her işletme bu kadar duyarlı olsa açlıktan hiçbir canlı ölmezdi 😦

Şimdiden sevdiklerinizle güzel günler dilerim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s